Ερήνη / Βασίλης Κώστας / Πάνος Αϊβαζίδης

Η Ερήνη μαζί με τον Βασίλη Κώστα και τον Πάνο Αϊβαζίδη παρουσιάζουν τραγούδια της πλούσιας μικρασιάτικης παράδοσης σε σύχρονες ενορχηστρώσεις. Οι 3 πολυταξιδεμένοι μουσικοί, που γνωρίστηκαν στη Βοστώνη των ΗΠΑ όπου ζουν και εργάζονται, είναι μέλη του σχήματος Pharos Ensemble, το οποίο εδρεύει στη Βοστώνη και έχει στόχο την παρουσίαση και τη διδασκαλία της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο. Η Ερήνη, από το Ηράκλειο Κρήτης, ο Βασίλης Κώστας από τα Ιωάννινα, και ο Πάνος Αϊβαζίδης απο τις Σέρρες είναι υπότροφοι του Berklee College of Music, και έχουν εμφανιστεί στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Harvard University, το Princeton University, στο London Jazz Festival, στο Panama Jazz Festival μεταξύ άλλων. Έχουν συνεργαστεί με ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως Danilo Perez, Terri Lyne Carrington, George Garzon, αλλά και θρύλους της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Χρήστος Ζώτος. Μαζί έχουν παρουσιάσει και διδάξει την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πανεπιστήμια όπως τα Harvard, Princeton, MIT, Cornell.

Ερήνη

Η Ερήνη (Ειρήνη Τορνεσάκη), γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Τραγουδάει ελληνική παραδοσιακή μουσική, τζαζ, και άλλες μουσικές του κόσμου και έχει συνεργαστεί με διεθνείς καλλιτέχνες της σύγχρονης και τζαζ μουσικής όπως οι Danilo Perez, Luciana Souza, Terri Lyne Carrington, Daniel Hope, George Garzone, Eugene Friesen, Barry Manilow, James Bay, Classico Latino αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες Βασίλης Σκουλάς, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Ζώτος, Μάριος Φραγκούλης μεταξύ άλλων. Έχει εμφανιστεί στο περίφημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Panama Jazz Festival, London Jazz Festival, Ronnie Scott’s, TD Garden, Abbey Road Studios μεταξύ άλλων. 

 

Είναι απόφοιτη του Master του Berklee Global Jazz Institute με πλήρη υποτροφία. Συμμετείχε στον δίσκο 'A journey through Latin America' με τους Classico Latino, ηχογραφημένο στο Abbey Road Studios, με τους οποίους ταξίδεψε στην Μπογκοτά της Κολομβίας για μια συναυλία στο Teatro Colsubsidio. Από το 2014 μέχρι το 2017, η Ερήνη ήταν η μοναδική τραγουδίστρια του υπερθεάματος Kurios του Cirque Du Soleil, περιοδεύοντας στον Καναδά και τις ΗΠΑ, και ολοκληρώνοντας 1074 παραστάσεις. Συμμετείχε στον δίσκο soundtrack της παράστασης, στο DVD, και μια ταινία μικρού μήκους εικονικής πραγματικότητας που κέρδισε βραβείο Emmy το 2016. Τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ στο Wrigley Field, Σικάγο και στο Nationals Park, Ουάσινγκτον Ντι Σι και στο TD Garden σε αγώνα συμμετοχής του Gianni Antetokounmpo. 

Η Ερήνη, με βάση τη Βοστώνη, παρουσιάζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στις ΗΠΑ, κυρίως τη Μικρασιάτικη μουσική ως σολίστ αλλά και με το σχήμα της “Pharos Ensemble”. Πρόσφατα η Ερήνη βραβεύτηκε απο το Boston Foundation με το Live Arts Grant για να παρουσιάσει τον πρώτο της δίσκο το 2022, ο οποίος θα αποτελείται από Μικρασιάτικο ρεπερτόριο σε σύγχρονες ενορχηστρώσεις, τιμώντας τις ρίζες της, λόγω της καταγωγής των προπαππούδων της από τη Σμύρνη. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2019, συμμετείχε στον δίσκο του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2021. 

 

Η Ερήνη είναι καθηγήτρια στο Berklee College of Music και το Berklee Global Jazz Institute, και έχει παρουσιάσει και διδάξει την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πανεπιστήμια της Αμερικης όπως το Harvard, Princeton, Tufts, Notre Dame, μεταξύ άλλων.

Βασίλης Κώστας

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλς των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην Ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη Τζαζ μουσική. Η προσέγγισή του βασίζεται στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού μέσα από το λαούτο και ταυτόχρονα στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, μέσω της συνεργασίας του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Αποτέλεσμα αυτής της στενής συνεργασίας ήταν το album “The Soul of Epirus” (Οκτώβριος 2019), το οποίο στηρίζεται στον πολιτιστικό θησαυρό της μουσικής της Ηπείρου, με επίκεντρο ένα καινούριο, εντυπωσιακό διάλογο μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου.

Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα.

Ο δίσκος “The Soul of Epirus” έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, το οποίο τον έχει ανακηρύξει και «Δίσκο του μήνα» για τον Νοέμβριο 2019. Τον ίδιο μήνα ξεχώρισε ως ένα από τα τρία αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World Music Chart, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στις Η.Π.Α. Πριν λίγες μέρες έλαβε και την πρώτη θέση στο ετήσιο top ten list του BWMC (Balkan World Music Chart) για το 2019.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κώστας έχει λάβει δύο μουσικά βραβεία. Το πρώτο είναι το Βerklee Mediterranean Achievement Award, από το Mediterranean Music Institute του Berklee College of Music για τη δουλειά του με το λαούτο μέσα στο πανεπιστήμιο. Το δεύτερο βραβείο, το Artist Fellowship in the Traditional Arts, του δόθηκε από το Massachusetts Cultural Council. Πρόκειται για ένα από τα τρία βραβεία που δίνει κάθε πολιτεία της Αμερικής κάθε 2 χρόνια σε μόλις 3 μουσικούς στην Αμερική, που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους. Το συγκεκριμένο ήταν βασισμένο στο δίσκο “The Soul of Epirus” με τον Πετρολούκα Χαλκιά και κυρίως στις προσπάθειες προώθησης και παρουσίασης της Ηπειρώτικης μουσικής στην Αμερική μέσα από συναυλίες και σεμινάρια σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη, διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε συναυλιακούς χώρους και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής όπως το Harvard, Tufts και Princeton University μεταξύ άλλων.

​Πάνος Αϊβαζίδης

Ο Πάνος Αϊβαζίδης είναι ένας ανερχόμενος μουσικός από την Σέρρες με κύριο όργανο το κανονάκι. Αφού αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Σερρών, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.Το 2014 έγινε δεκτός στο Berklee College of Music της Βοστώνης με πλήρης υποτροφία, από όπου αποφοίτησε το 2018. Έχει συμμετάσχει στην συναυλία μνήμης προς τιμήν της Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του τότε καθηγητή του, συνθέτη και μάστερ της πολίτικης λύρας, Σωκράτη Σινόπουλο. Είναι κύριο μέλος του σχήματος Pharos Ensemble το οποίο έχει στόχο την παρουσίαση, τη διδασκαλία της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο. Εχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλες μουσικές προσωπικότητες όπως ο Goksel Baktagir, ο Simon Shaheen, η Christiane Karam και ο Alain Mallet. Έχει συνεργαστεί κατα καιρούς με το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης, το Ελληνικό Κολέγιο και την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βοστώνης, καθώς και το Tufts Department of Music, Harvard University, Princeton University, Cornell University,  όπου ήταν καλεσμένος ομιλητής σε σεμινάρια που έγιναν με βάση τη μουσική της Μεσογείου.

Υλικό για λήψη

Επικοινωνία